Szélesvásznat a tv2-re!

Remélem, már nem sokáig lesz aktuális ez a bejegyzés, és nem is értem, hogy miért nem írtam erről korábban. Arról van szó, hogy a tv2-n még mindig nem szélesvászonban (16:9-es képarány) megy a “Doktor House”, hanem 4:3-asban, és ez nem azt jelenti, hogy az eredeti széles képet még kiszínezik alul és fölül mindenféle jóval, hogy kijöjjön a tömzsibb kép. És nem is azt, hogy széthúzzák a 16:9-es téglalapot a 4:3-as arányra. Még ez is jobb lenne, mert egy lapostévén abból lehet 16:9-et csinálni…
Bizony, jól gondoljátok, a kis sunyik levágnak a téglalapból, hogy (közel) négyzetet kapjunk. Plusz még az egyik sarokba odarakják a logójukat, a másikba a korhatáros karikát, a harmadikba meg a csili-vili Megaszar-váró csillagot.
Leültem és kiszámoltam, hogy ezzel mennyit veszítünk, és a tippem bejött: az eredeti kép 30%-a, azaz közel harmada nem jut el a nézőkhöz. Itt láthatjátok szemléletesebben:

(A világosabb szürke a M-logó néha felvillanó csillámait jelöli. És akkor még az időnként a jobb sarokba beúszó reklámokat bele se számoltam.)

Tulajdonképpen eddig is sok olyan rész volt, ahol állatira zavart, hogy a szereplő fél feje lelóg, de a legutóbbi epizódban (6×20), mikor a képen láttam két pár lábat a két egész ember helyett, akkor arra gondoltam, hogy ezt nem hagyhatom szó nélkül.
Íme a két láb, plusz még gondolatban takarjatok le ízlés szerint három vagy négy sarkot az ujjaitokkal és akkor megkapjátok, hogy a tv2 mit szeretett volna, hogy lássunk a sorozatból:

Csak abban reménykedem, hogy a 7. évadot már rendesen fogják adni (a 4:3-ba belepasszírozni a 16:9-es képet, alul-fölül fekete csíkkal és akkor a lapostévét szélesvászonra állítva a tv2 logó egyáltalán nem látszik, a M-logónak meg a karikának pedig csak az alja ill. teteje.)

Az meg már csak szürreális álom lehet, hogy az ismétléseket is majd 16:9-ben adják ezek után. Ja, és választható angol hanggal ill. angol/magyar felirattal.

Azt szinte biztosra veszem, hogy valahol megvan az összes szinkronos epizód 16:9-ben, hiszen az utóbbi évadokat az AXN szélesvászonban adta.
Ha meg a tv2 így vette meg a sugárzási jogot, hogy csak 4:3-ban adhatják (nem tudom, hogy van-e ilyen opció), akkor arra már nem tudok olyat mondani, ami beleférne ezen bejegyzés keretei közé…

Íme az eredeti, 16:9-es kép:

U.i.: Érdemes megszerezni ezt az epizódot “eredeti”-ben, akár még szinkronosan is, mert nagyon királyul és ötletesen fényképezték!

Csatlakozás a társalgáshoz

12 hozzászólás